bannerjaenneweb

Afdrukken

01 Gronselenput

 

Paul v Ostaijen  -   Melopee

Hier kabbelt het water in eindeloos geruis naar onbekende verten. Soms zie je de bodem van de bedding, maar er zijn ook dagen dat de stroom knabbelt aan je schoenen. De bron voegt een beetje toe. Niet veel, maar dat toch al eeuwen lang. Onophoudelijk zal ze haar watertje blijven bijdragen, komend uit de berg achter je.

 gronselenputweb

Aan de overkant groen, gras, in de hoge zomer hooi. Koeien struinen er tussen door en houden de boel kort. Verder weg geruis van verkeer en geroezemoes van de camping. Vogels laten zich daar niet door storen. Stoeien naar hartenlust en fluiten hun hoogste lied. Ook dat, al eeuwenlang.

Afdrukken

02 Brug over de Geul in Schin op Geul

 

Jan Emmens  -   De slaap

Ook hier vind je een mooi gedicht. Op een plaats die ogenschijnlijk niet zo mooi is. Pal aan de weg hangt dit gedicht. Maar ondanks het verkeer dat hier vlak bij je is, kun je de droom ervaren die in het gedicht wordt beschreven. Kijk maar naar het onder de brug doorstromende water, laat je meevoeren in de richting van de geheimzinnige Schaelsberg. Of naar het mooie kerkje van Schin op Geul dat net met z’n toren boven de bomen uitsteekt. Kijkend in de richting van de kerk sta je met je rug naar de Keutenberg, de uitdaging voor menig wielerliefhebber. Vlak bij deze plaats klatert een beekje en stort zich in de Geul. Geul en beekje, ze stromen samen door de bocht en zijn verdwenen. Maar jij hebt gezien dat het gebeurde. Hier op die plek, zo vlak langs de weg in Schin op Geul.

brug-schin-op-geulweb

Afdrukken

03 Kerkplein Schin op Geul

 

Ivo v Strijtem  -  Mijn woorden

Achter de bank rijst hier de kerk hoog op. Overziet het dorp, de bomen en het gedicht. Zittend op de bank lijkt de tijd even stil te staan. In de verte fluit een stoomtrein en stuwen de machines de rijtuigen verder van je af. Verder weg in het verleden. De toeter van een auto haalt je uit je mijmeringen . Wandelaars dalen de steile trap af langs het kerkhof. Ze blijven even staan, kijken en wijzen. De slag van de torenklok verjaagt hun stemmen. Dan vervolgen ze hun weg in de richting van de Geul, met de stroom mee, die zich even ondeugend verstopt achter witte geveltjes en er zo af en toe tussendoor piept.

De kerk is gewijd aan de H. Mauritius en het oudste gedeelte dateert van voor het jaar 1000.

Afdrukken

04 Zicht op Kasteel Genhoes

 

Herman de Coninck  -   De plek

Een hek geeft toegang tot het pad naar Genhoes, een boerderijkasteel geplakt tegen de kerk van Oud-Valkenburg. Midden in het Geuldal, omringd door aan de ene kant de wanden van het St. Jansbos en het stille Gerendal, aan de andere kant het hellingbos van de Schaelsberg. Het moet de bouwer van deze boerderij tot tevredenheid hebben gestemd. Wie waren zij, de bouwers, is een vraag die zich opdringt. Was de kerk er al? Je zou denken van wel. Geborgenheid van de kerk, zou één van de drijfveren geweest kunnen zijn om daar op die plek te gaan bouwen. Verder natuurlijk alom de aanwezigheid van prachtig vruchtbaar land, eeuwenlang bemest door de Geul die meanderend haar weg zoekt door dit prachtige landschap. Het zal wel een duit gekost hebben. Kerk en geld zochten elkaar ook hier, wellicht. Het ligt er. Zo vanzelfsprekend. Zo mooi, een gedicht in zichzelf, het heeft geen waarnemer nodig. Of toch wel?

zicht-op-Genhoes-web

Het oudste gedeelte van kasteel Genhoes dateert uit de 11e eeuw. In 1577 werd het kasteel door brand verwoest en in het begin van de 17e eeuw weer opgebouwd. De slothoeve dateert uit de 18e eeuw. Genhoes werd lang bewoond door het geslacht Von Pelser-Berensburg.

Disclaimer

Dit is de officiële website van de Stichting. We doen er alles aan om deze website actueel te houden en te voorzien van correcte informatie. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs. U kunt hiervoor het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken of naar het contactformulier gaan.